Türk Telekom, 5G Teknolojisi ile akıllı ulaşım sistemleri alanında deneme yapan ilk Türk operatörü oldu
Mart 2018
-
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından tanıtımı yapılan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020) arasında yer alan Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında deneme yapan ilk Türk operatörü Türk Telekom oldu.
-
Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) Türk Telekom ve Nokia bir ilke imza atarak gerçekleştirdiği V2X demosusunda, katılımcılar 5G altyapısı üzerinde çalışan Akıllı Ulaşım sistemlerinin devrede olduğu geleceğe ait yoğun trafik hareketi bulunan bir metropol kentin sanal caddelerine götürüldü.
Türk Telekom
, Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında 2020 yılı sonrasında tamamen otonom olan araçlarda görülmesi planlanan temel 5G teknolojilerinden biri olan V2X (Vehicle to Everything) – kısaca araçtan her şeye iletişim teknolojisi – ile ilgili deneme yapan ilk Türk operatörü oldu. Türk Telekom, Nokia ile Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) yaptığı V2X demosu ile akıllı ulaşım sistemleri alanında 5G teknolojisi sayesinde gelen son derece düşük gecikme süreleri ile yaşam kalitesi yüksek ve güvenli şehirler oluşturulmasına önemli bir katkı sağlamış oldu.
Mobil Dünya Kongresi’nde ( MWC 2018) Türk Telekom ve Nokia tarafından hazırlanan V2X demosunda katılımcılar 5G altyapısı üzerinde çalışan Akıllı Ulaşım sistemlerinin devrede olduğu 2020’yıllarına ait yoğun trafik hareketi bulunan bir metropol kentin sanal caddelerine götürüldü. Kurulan ambulans, otomobiller ve yayalardan oluşan cadde demosunda ambulans sürücüsünün güzergâhındaki tüm diğer araç ve yayalar gözle görülmeden önce algılanarak sürücünün ekranına anlık olarak konum bazlı iletildi. Son derece düşük gecikme sağlayan 5G V2X teknolojisi sayesinde ambulans şoförü, araç içi ekranında kendi güzergâhındaki tüm araç ve yayaların konum bazlı uyarılarını dinamik olarak önceden alarak olası bir kazanın önüne geçtiği durumlar örnekler ile gösterildi. Bu denemeler sayesinde 5G V2X teknolojisi ile yayaların araçlar ile anlık iletişiminin yolu açılmış oldu.
“En büyük hedef 5G’ye 2020’de geçen bir ülke olmak’’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Mobil Dünya Kongresi’nde Nokia Standında, Nokia-Türk Telekom işbirliği ile hazırlanan V2X demo alanını ziyaret ederek, 5G teknolojisi ve akıllı ulaşım sistemleri hakkında bilgi aldı. Önlerindeki en büyük hedefin 5G’ye 2020’de geçen bir ülke olmak olduğunu dile getiren Arslan, “Ancak bununla yetinmeyip standartların belirlenmesi dahil bu işin öncüsü olmak. Onun için her platformda bir araya geliyoruz” diye konuştu.
Doğan: “5G ile ulaşım daha akıllı, daha güvenli”
Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, Türk Telekom’un 5G’ye geçiş altyapı hazırlıkları ile aynı zamanda bu altyapıların kullanılacağı dikey sektörler için de ürün ve servis geliştirme çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Bu kapsamda hem yerel hem de global anlamda dünyanın en iyileriyle işbirliğine devam ediyoruz . 5G V2X teknolojisinin altyapı çalışmalarını Nokia ile gerçekleştirdiğini belirten Doğan, “Nokia ile gerçekleştirdiğimiz V2X demosu ile 5G Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık. Yeni Nesil akıllı ulaşım sistemlerinde hedeflenen; birbirine bağlanan araçlar, akıllı şehir altyapısı, ulaşım altyapısı, yollar, köprüler, trafik işaret ve işaretçileri için standardizasyon ve sistemlerin birlikte çalışabilirliğidir. Nokia ile geliştirdiğimiz sistem sayesinde daha düzenli, güvenli ve ekonomik ulaşım imkanı sağlanabilmektedir. V2X teknolojisi ile araçların güzergâhındaki diğer araçlarla, yayalarla ve tüm akıllı ulaşım sistemleri haberleşerek bir iletişim ağı oluşturmuş oluyoruz. Bu ağdan alınan bilgiler ile daha güvenli, çevreci, verimli ve konforlu bir trafik ortamı sağlıyoruz.” diye konuştu.
5G ile yaşanacak küresel teknoloji dönüşümünün en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv ve akıllı ulaşım sistemleri geliyor. Şu an sektördeki araçlarda sürüşü kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren yarı-otonom teknolojiler sunulmaya başlandı. 2020 yılı sonrasında tamamen otonom araçlarında görülmesi planlanıyor. 5G ile gelecek son derece düşük gecikme süreleri, yüksek kapasite ve hız ile yeni nesil Akıllı Ulaşım sistemlerinin gereksinimleri karşılanmış olacak.
Nokia Türkiye Ülke Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırçuval ise şunları söyledi:
“Nokia, Türk Telekom ile yürüyen işbirliğimizden gurur duymaktadır. Bugün burada, sayısallaşmanın kent yaşamını ve insanların hayatını nasıl değiştirebileceği hakkında fikir veren bir uygulamayı birlikte gösterdik. Hiç şüphesiz bu teknolojiler, sayısal dönüşümün bir sonraki adımı olarak, yakın gelecekte Türk Telekom’un desteğiyle Türkiye’de uygulamaya konulacaktır.”
Yaşam kalitesi artacak
Akıllı ulaşım sistemlerinin, akıllı şehir çözümleri ile entegre olarak kullanılması yaşam kalitesi yüksek ve güvenli şehirler oluşturulmasına da önemli katkılar sağlıyor. Akıllı ulaşım sistemleri, trafikten kaynaklı zaman kaybını, kaza sayısını ve yol çalışmalarından kaynaklanan gecikmeleri büyük oranda azaltıyor. Trafik süresinin azalmasından dolayı karbon emisyonu düşüyor. Olağan üstü durumlarda trafik kapasitesinin kontrol edilebilmesi ve yönlendirilebilmesine kadar birçok faydası oluyor.
5G konusundaki temel standardizasyon kuruluşlarından 3GPP’nin çalışmalarını tamamladığı Release (Sürüm) 14 ile başlayan ve ileriki sürümler ile standartlaştırma çalışmaları devam eden V2X, Vehicle-to-everything, kısaca “araçtan her şeye iletişimi” teknolojisinin denemelerine başlanmış ve 2018 yılında devam edilmektedir.
V2X (Vehicle to Everything) teknolojisi sayesinde aşağıdaki faydalara ulaşılması hedeflenmektedir:
- Yeni Nesil akıllı ulaşım sistemlerinde hedeflenen; birbirine bağlanan araçlar, akıllı şehir altyapısı, ulaşım altyapısı, yollar, köprüler, trafik işaret ve işaretçileri için standardizasyon ve sistemlerin birlikte çalışabilirliğidir. Bu sistemler ile daha düzenli, güvenli ve ekonomik ulaşım imkanı sağlanabilmektedir.
- 5G ile yaşanacak değişimin en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv ve akıllı ulaşım sistemleri gelmektedir. Şu an sektördeki araçlarda sürüşü kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren yarı-otonom teknolojiler sunulmaya başlandı. 2020 yılı sonrasında tamamen otonom araçların da görülmesi planlanıyor.
- 5G ile gelecek son derece düşük gecikme süreleri, yüksek kapasite ve hız ile yeni nesil Akıllı Ulaşım sistemlerinin ihtiyaçları karşılanmış olacak.
- V2X teknolojisi ile Araçların güzergahındaki diğer araçlarla, yayalarla ve tüm akıllı ulaşım sistemleri haberleşerek bir iletişim ağı oluşturulmaktadır. Bu ağdan alınan bilgiler ile daha güvenli, çevreci, verimli ve konforlu bir trafik ortamı sağlanabilmektedir.
Türk Telekom, şehirleri akıllandıran yeni nesil uygulamalarını Ordu'da anlattı
Kasım 2017
Türk Telekom, Ordu’daki işletmeleri ve kamu kurumlarını akıllı şehir teknolojileriyle buluşturmak için Yeni Nesil Çözümler etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte, katılımcılara Türk Telekom’un Akıllı Şehir Uygulamaları ve Siber Güvenlik alanlarında sunduğu çözüm ve hizmetler paylaşıldı.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, Türkiye’yi bölgesinde dijital bir merkez haline getirme hedefiyle şehirleri akıllandıran teknolojileri tanıtmaya devam ediyor.
Geliştirdiği yenilikçi teknoloji uygulamalarıyla Türkiye’yi araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir geleceğe taşımayı amaçlayan Türk Telekom, Ordu’da Yeni Nesil Çözümler etkinliği gerçekleştirdi.
Türkiye’de ilk defa Türk Telekom tarafından kurulan akıllı şehir kapsamında tanıtılan ileri teknoloji ile çalışan ve entegre uygulamalar, akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı yaşam, akıllı ekonomi, akıllı toplum ve akıllı yönetim başlıkları altında sunuldu.
Etkinlikte konuşan Türk Telekom Ordu Bölge Müdürü Sami Koçar, iletişimin boyutunu değiştiren, sadece insanların değil, nesnelerin birbirleri ile iletişim kurduğu Endüstri 4.0 olarak tanımlanan yeni dijital çağda, şehirlerin de hızla dijitalleştiğine şahit olduğumuza dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türk Telekom olarak şehirleri akıllandıran, vatandaşların hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda kamu kurumlarına tasarruf da sağlayan geniş bir çözüm setini hizmete sunuyoruz. Ülkemizin 2023 yılı hedefleri içerisinde yer alan akıllı şehirler konusu, Türk Telekom’un da odak alanlarından birisini oluşturuyor. Bu vizyonla Türkiye’yi akıllı şehir uygulamalarıyla tanıştırmış olan Türk Telekom, bu uygulamaları yaymak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Türk Telekom tarafından Ordu’da düzenlenen Yeni Nesil Çözümler etkinliğinde katılımcılara Türk Telekom’un Akıllı Şehir Uygulamaları ve Siber Güvenlik alanlarında sunduğu çözüm ve hizmetler paylaştık.
Türk Telekom yeni nesil çözümlerini Samsun'da tanıttı
Ekim 2017
Türk Telekom, Samsun’daki işletmelere ve kamu kurumlarına sunduğu çözüm ve hizmetleri aktardığı “Yeni Nesil Çözümler” etkinliği gerçekleştirdi.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, akıllı şehir yönetimi örneklerini ve şehirlere kurdukları sistemleri Samsun’da düzenlenen Yeni Nesil Çözümler etkinliğinde tanıttı.
Türk Telekom’un etkinlikte tanıttığı akıllı sistemler, güvenlik, verimlilik, sürdürülebilirlik, çevresel duyarlılık ve yaşam kalitesi gibi konularda şehirlere önemli katkılar sağlıyor. Akıllı durak, otopark, kavşak, aydınlatma, sulama, atık toplama, geri dönüşüm, güvenlik ve sağlık çözümleri gibi uygulamalarla şehirleri akıllandıran çözümler sunuluyor.
Türk Telekom, Bursa'daki su sayaçlarını Dar Bant-Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile 'AKIL'landırıyor
Aralık 2017
Türk Telekom, akıllı şehirler vizyonu kapsamında belediyelere yönelik yüksek teknoloji çözümleri ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Kars, Karaman ve Antalya’da dijital trafik uygulamaları ve enerji tasarrufuna yönelik ‘akıllı şehir’ çözümleri ile dikkat çeken Türk Telekom, şimdi de BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) ve Baylan Su Sayaçları ile yeni bir iş birliği başlattı. Türk Telekom, BUSKİ ve Baylan Su Sayaçları ile birlikte düşük enerji tüketen NB-IoT (Dar Bant-Nesnelerin-İnterneti) altyapısı ile Bursa’daki binaların su sayaçlarını akıllandırıyor. Bursa’da başlatılan pilot proje ile binaların tek tek ziyaret edilmesi yerine su sayaçlarının BUSKİ’nin merkezinden okunup, faturalandırılması mümkün olacak.
‘ NB-IoT’ olarak tanımlanan haberleşme teknolojilerinin sahada kullanımının yaygınlaşması açısından Türkiye’de ilk olan proje ile su sayaçları, pil ömrü 10 yıla kadar dayanabilecek düşük enerji tüketimli sayaç modülleri üzerinden uzaktan okunup, faturalandırılabilecek; vana açma-kapama, ceza temizleme gibi birçok farklı işlem yapılabilecek. Böylece sayaç okuma süreçlerine yönelik maliyet avantajı sağlanırken, hataların da azalması ve daha isabetli kayıp-kaçak tespitlerinin yapılabilmesi bekleniyor.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, akıllı şehirler projesi kapsamında belediyelere yönelik yüksek teknoloji çözümleri ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Kars, Karaman ve Antalya’da dijital trafik uygulamaları ve enerji tasarrufuna yönelik ‘akıllı şehir’ çözümleri ile dikkat çeken Türk Telekom şimdi de BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) ve Baylan Su Sayaçları ile yeni bir iş birliği başlattı. Bursa Belediyesi bünyesindeki BUSKİ ve Baylan Su Sayaçları’nın çözüm ortağı olarak yer aldığı projede Türk Telekom, iş ortakları ile birlikte düşük enerji tüketen Dar Bant Nesnelerin İnterneti altyapısı (NB-IoT: 4.5G’de ayrılan dar bant kapasite üzerinden nesnelerin interneti haberleşme teknolojisi) ile Bursa’daki binaların su sayaçlarını akıllandırıyor. İlk etapta Bursa’da başlatılan pilot proje ile binaların tek tek ziyaret edilmesi yerine su sayaçlarının BUSKİ’nin merkezinden okunup, faturalandırılması mümkün olacak.
Sistem, sayaç okuma süreçlerinde maliyet avantajı ve kayıp-kaçak tespitlerinde artan isabet sağlıyor
Türk Telekom, akıllı sayaç uygulamasına dönük bu proje ile dünyanın konuştuğu düşük enerji tüketen yeni nesil haberleşme teknolojilerinin Türkiye’de yaygınlaşması açısından önemli bir adım daha attı. ‘NB-IoT’ olarak tanımlanan haberleşme teknolojilerinin sahada kullanımının yaygınlaşması açısından Türkiye’de ilk olan proje ile Türk Telekom’un geliştirdiği haberleşme altyapısı üzerinden nesnelerin interneti akıllı su sayacı sistem testleri gerçekleştiriliyor. Akıllı sayaçlar sayesinde su kullanım miktarları uzaktan ölçülerek anlık raporlanıyor. İlk sistem denemeleri ve geliştirmelerine Türk Telekom Teknoloji Merkezi’nde başlanan projenin saha denemeleri Bursa BUSKİ’de başarı ile tamamlandı. Proje ile su sayaçları, pil ömrü 10 yıla kadar dayanabilecek düşük enerji tüketimli sayaç modülleri üzerinden uzaktan okunup, faturalandırılabilecek; vana açma-kapama, ceza temizleme gibi birçok farklı işlem yapılabilecek. Böylece sayaç okuma süreçlerine yönelik maliyet avantajı sağlanırken, hataların da azalması ve daha isabetli kayıp-kaçak tespitlerinin yapılabilmesi bekleniyor. Ayrıca eğer istenirse BUSKİ, mesaj göndererek abonelerini planlanmış su kesintilerinden ve arızalardan da haberdar edebilecek.
Ümit Önal: “Akıllı şehir çözümlerimizi artıracağız”
Türk Telekom’un akıllı şehirler vizyonuna uzun yıllardan beri yaptığı yatırımlar sayesinde şehirleri daha güvenli ve verimli hale getirdiğini ve bu sayede vatandaşların günlük yaşam kalitesinde iyileşme sağladığını vurgulayan Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal sözlerine şöyle devam etti: “Türk Telekom olarak, başta enerji tasarrufu ve kaynakların verimli kullanımı ile belediyelerin gelirlerini arttıran ve vatandaşların günlük yaşam konforunu yükselten akıllı şehir konseptiyle ülkemizi tanıştırdık. İlk etapta Kars, Antalya ve Karaman’da başladığımız akıllı şehirler projemiz kapsamında çözüm üretmeye devam ediyoruz. Son olarak, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma tüketicilerin konforuna ve de belediyelerin verimliliğine ciddi avantaj sağlayacak. İleride bu teknolojiyi tüm illerimize sunmak ve akıllı şehirleri çoğaltmayı hedefliyoruz.”
Önal: “Yenilikçi ürün ve servisler geliştirerek tüketici memnuniyetini daha da artıracağız”
Ümit Önal, Türk Telekom’un Türkiye’nin iletişim altyapısının omurgasını oluşturmanın yanı sıra, geliştirdiği yüksek teknoloji uygulamalarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını da belirterek şunları söyledi: “Kendi bünyemizde geliştirdiğimiz yenilikçi ürün ve servislerin yanında yeni işbirlikleri de yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayacak dijital çözümler sunuyoruz. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile gerçekleştirdiğimiz su sayaçlarının otomasyonu projesi sayesinde belediyeler, anlık olarak su tüketimlerini takip edebilecek. Böylece altyapı optimizasyonu ile israfların önlenmesini sağlanabilecek. Abone memnuniyetini de artıracak bu uygulamayı ve belediyelere yönelik yeni dijital çözümlerimizi Türkiye geneline yaygınlaştırmayı planlıyoruz.”
Önal: “5G ve ilerisindeki teknolojilere bugünden hazırlanıyoruz”
Nesnelerin İnterneti kapsamında başlayan test ve geliştirme çalışmalarını, Türk Telekom’un 5G stratejisinin önemli bir adımı olarak gördüklerini belirten Ümit Önal, “Türk Telekom olarak nesnelerin interneti teknolojilerine yön verecek yeni standartları belirlemek üzere kurulan GSMA (GSM Operatörleri Birliği) (NB-IoT Forum’a Türkiye’den katılan ilk operatörüz. Aynı zamanda uluslararası çalışma gruplarında yeni nesil ağ teknolojilerinin gelişimini yakından takip ediyor ve 5G yazılımlarının üretim süreçlerinde yer alıyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlayan bir şirket olarak yine bir ilke imza attık ve belediyelerimize yönelik akıllı çözümlere bir yenisini daha ekledik” dedi.
Türk Telekom'un Sesli Adımlar projesi başarılarını dünyaya taşıyor
Nisan 2018
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un görme engellilerin karmaşık yapılarda hayatını kolaylaştıran sosyal sorumluluk projesi Sesli Adımlar, ABD Ulusal Görme Engelliler Federasyonu NFB’den (The National Federation of the Blind Jernigan Institute) tam not aldı.
NFB’nin ABD’nin Baltimore şehrinde bulunan merkezinde yaklaşık iki yıldır süren proje kapsamında yapılan testleri başarıyla geçen Sesli Adımlar, küresel ölçekteki iddiasını bir kez daha gösterdi.
Türk Telekom’un Boni Global işbirliği ile 2014 yılında hayata geçirdiği, görme engelli bireylerin binaların karmaşık yapılarında rahatça hareket etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan Sesli Adımlar Projesi, ABD Birleşik Devletleri’nde görme engellilerle ilgili en önemli kuruluş olarak kabul edilen The National Federation of the Blind’dan (NFB – Ulusal Körler Federasyonu) tam not aldı. Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan projenin sonunda, NFB’nin ABD’nin Baltimore şehrinde bulunan merkezinde yapılan testleri başarıyla tamamladı ve ülkenin çeşitli bölgelerinden katılan görme engellilerin beğenisini kazandı.
Sesli Adımlar gelecekte görme engellilerin hayatına daha fazla dahil olacak
NFB, 50 bin üyesi bulunan, ABD’nin 50 eyaleti, ayrıca Washington ve Puerto Rico’da bağlı kuruluşları bulunan bir organizasyon. NFB’de gerçekleştirilen projenin yöneticisi görme engelli emekli profesör Paul Ponchillia, yapılan testlerin Sesli Adımlar’ın gelecek yıllarda görme engellilerin hayatına daha fazla dahil olacağını gösterdiğini belirtti. Ponchillia, “Sesli Adımlar’ın kapalı alanlarda hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını görmek beni gerçekten umutlandırıyor, Sesli Adımları kullanarak bir binaya giriş yaptığımda, binanın tamamen kontrolüm altında olduğunu hissediyorum” dedi.
Sesli Adımlar, Apple’ın IOS 11 ile görme engelliler için tasarladığı ve 2017 sonunda yayınlanan bina içi ortamları doğru tanımlama ve konumlama özelliğini bünyesinde bulundurmasıyla ve kullanıcı dostu olmasıyla öne çıkıyor. Şu an dünya üzerinde birçok farklı şehirde hizmet veren Sesli Adımlar, NFB’de gerçekleştirdiği proje ile global pazarda ne kadar iddialı olduğunu bir kez daha gösterdi. Sesli Adımlar uygulaması geçtiğimiz yıl, Dünya Mobil Kongresi (MWC) kapsamında gerçekleştirilen GLOMO Ödülleri’nde “Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık için En İyi Mobil Kullanım” kategorisinde birincilik ödülü kazanmıştı.
Sesli Adımlar uygulaması, görme ve işitme engellilerin ücretsiz olarak alışveriş merkezi, havalimanı, kampüs, tatil köyü gibi büyük ve karmaşık alanlar içerisinde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan gitmek istedikleri yeri cep telefonu ile bulmalarını veya o an nerede olduklarını anlamalarını sağlıyor. Ayrıca, hastane, belediye, bakanlık, cami ve kütüphanelerde de kullanılan uygulamadan tüm GSM operatörleri faydalanabiliyor. Sesli Adımlar, Wi-Fi tabanlı bir konum teknolojisi çözümü kullanması özelliğiyle dikkat çekiyor.
Sesli Adımlar uygulamasına ücretsiz olarak aşağıdaki linkten erişilebilir:
https://itunes.apple.com/tr/app/loud-steps/id915304189
Türk Telekom'un "Sesli Adımlar" uygulaması çok dilli altyapıyla hizmet verecek
Mart 2018
Türk Telekom’un görme ve işitme engellilere hizmet veren; San Francisco’dan Dubai’ye, Londra’dan Sydney’e pek çok dünya başkentindeki karmaşık yapılarda da kullanılan kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Sesli Adımlar” uygulaması, çok dilli altyapıya kavuştu. En son eklenen Arapça ve Almanca ile Sesli Adımlar’ın desteklediği dil sayısı 4’e çıktı.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un işitme ve görme engelliler için 2014 yılında geliştirdiği, Türkçe ve İngilizce olarak ücretsiz şekilde hizmet veren Sesli Adımlar uygulaması, desteklediği dil sayısını Almanca ve Arapça ile genişletti. Türk Telekom’un Sesli Adımlar’ın kapsayıcılığını artırma hedefiyle çok dilli altyapı çalışmaları esnasında uygulamanın İngilizce, Almanca ve Arapça konuşan ülkelerde yaygınlığının daha çok olduğu gözlendi. Bu veriden yola çıkan Türk Telekom, Sesli Adımlar’ın kullanılabildiği dillere Arapça ve Almanca’yı da ekledi.
Dil seçimi otomatik yapılabiliyor
Sesli Adımlar uygulamasını kullananlar dil seçimlerini otomatik olarak seçebiliyor. Sesli Adımlar, şu anda 8 ülke ve 20 şehirde kullanılabiliyor. Özellikle Arapça dil desteğinin Türkiye’de yer alan turistler veya göçmenler tarafından ilgi görmesi bekleniyor. Çok dilli altyapı çalışmasını Türkiye’de artan mülteci nüfusunu da dikkate alarak yapan Türk Telekom, projenin görme ve işitme engelli tüm kullanıcıları kapsamasını hedefliyor.
Sesli Adımlar uygulaması teknolojik altyapısıyla, dünyada bu alanda ilk defa Boni Global ile yapılan iş birliğiyle Türkiye’de geliştirilmiş ve operatör bağımsız tüm görme engelliler tarafından kullanılabilen ücretsiz bir uygulama olma niteliği taşıyor. Sesli Adımlar uygulaması bugüne kadar 30.000’den fazla kişi tarafından indirildi ve 200.000’in üzerinde kullanıma sahip. İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri de dahil olmak üzere farklı kamusal alanlarda ve AVM’lerde kullanıma açılan Sesli Adımlar, bugün 35’in üzerinde mekanda kullanılıyor. Uygulamanın bir başka özelliği de, acil durumlarda kullanıcılarını tahliye çıkışlarına yönlendirebiliyor olması.
İOS ve Android cihazlarda kullanılabilen Sesli Adımlar uygulaması, ücretsiz olarak aşağıdaki linklerden indirilebiliyor.
iPhone: https://itunes.apple.com/tr/app/sesli-ad%C4%B1mlar/id915304189
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.boni.sesliadimlar
Türk Telekom ile şehirler daha akıllı ve güvenli
Temmuz 2021
Türk Telekom’un Yeni Nesil Şehir Platformu adı altında yeni nesil ulaşım, enerji, çevre, sağlık ve güvenlik alanlarında 10 kentte hayata geçirdiği 55 akıllı çözüm; yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirlerin inşasına katkı sağlıyor. Türkiye’de dijital dönüşümün lideri Türk Telekom, yeni nesil şehir dönüşümüne yapay zekâ teknolojileriyle öncülük ediyor. Yeni Nesil Şehircilik İnisiyatifi ile 10 kentte hayata geçirilen çözümlerle, trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlandı. Türk Telekom, IoT (Nesnelerin İnterneti) platformunda anlamlandırdığı verilerle kamu kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlarken, sürdürülebilir bir kent yaşamına da destek oluyor. Türk Telekom’un ‘Yeni Nesil Şehir Platformu’ adı altında yeni nesil ulaşım, enerji, çevre, sağlık ve güvenlik alanlarında 10 kette hayata geçirdiği 55 akıllı çözüm, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirlerin inşasına katkı sağlıyor. Kentler için sağlıklı ve çevre dostu yenilikçi teknolojiler Akıllı ulaşım sistemleri ile donatılan kentlerde trafikte zaman kaybı, kaza sayısı ve yol çalışmalarından kaynaklanan gecikmeler büyük oranda azalıyor. Türk Telekom, son olarak kısa süre önce Aksaray Belediyesi ile ‘Yeni Nesil Bisiklet Projesi’ni hayata geçirdi. Proje ile kent sakinlerine alternatif, çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım imkânı tanındı.
“Belediyelerde elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 tasarruf” Türk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser, konuyla ilgili açıklamasında “Türk Telekom olarak teknolojinin insanların ekonomik, sosyal ve ruhsal iyilik hâllerine hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bizim için hayatın merkezi insan. Bu yaklaşımla, Yeni Nesil Şehir Platformu adı altında şehirde yaşayanların hayatını kolaylaştıran çözümler geliştiriyoruz. Bu kapsamda o kentte yaşayan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik hızlı çözümler sunmayı hedefliyoruz. Yapay zekâ çözümleriyle, sağlıktan ulaşıma, enerjiden güvenliğe pek çok alanda kent sakinlerine daha iyi bir yaşam sunuyoruz. Hayata geçirdiğimiz akıllı çözümlerle belediyelerde bugüne kadar elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 kaynak tasarrufu sağlandı. 5G ve yapay zeka konusunda da çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 1,2 milyon kullanıcıya ücretsiz wi-fi hizmeti Türk Telekom’un yeni nesil şehircilik çalışmaları kapsamında Elektronik Denetleme Sistemi ile Karaman, Kars, Antalya, Kırşehir, Mersin, Edirne ve Denizli’de, Yeni Nesil Kavşak ile de Elazığ’da trafikte olumlu sonuçlar alındı. Ayrıca Kütahya Belediyesi Halka Açık Wi-Fi, Yeni Nesil Şehir Mobilyaları ve Mobil uygulama ile yeni nesil şehir çözümlerine kavuşturulurken, Sosyal Medya Yönetim Yazılımı ile ‘Dijital ve İnteraktif Belediyecilik’ vizyonu desteklenen belediye sayısı 29’a yükseldi. Yeni nesil şehirlerde öncelikli ihtiyaç olan Wi-Fi hizmeti ise açık alanlarda 1,2 milyon kullanıcıya toplam 523 TB veri kullanımı ile ücretsiz sunuldu.
IDC Türkiye tarafından, 11 Aralık 2018'de gerçekleştirilen "IoT, Analytics, Big Data & Cognitive / AI Computing Conference 2018" etkinliği kapsamında, Türk Telekom olarak 2 ödüle birden layık görüldük.
Aralık 2018
Internet of Things / Nesnelerin İnterneti kategorisinde "Türk Telekom Yeni Nesil Şehir Yönetim Platformu ile Şehirlerin Dijital Dönüşümü" projemizle birincilik ödülü, Operational Excellence / Operasyonel Mükemmeliyet kategorisinde "Elektrik Kesintisi Takip Sistemi" projemizle ise ikincilik ödülünün sahibi olduk.
Türk Telekom ile akıllı şehirlerde tasarruf
Ocak 2021
Türk Telekom, yeni nesil şehircilikte hayata geçirdiği çalışmalara 9 ilde 50’den fazla hizmetle devam ediyor. Belediyelere elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 kaynak tasarrufu sağlayan Türk Telekom, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirlerin inşasında da öncü oluyor. Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom, Enerji Verimliliği Haftası’nda yaptığı açıklamada; 5G ve yapay zekâ yatırımlarını sürdürürken, ‘Yeni Nesil Şehirler İnisiyatifi’ ile bu teknolojilerin ilk adımını 9 kentte hayata geçirdiğini duyurdu. Türk Telekom, ürün ve hizmetleriyle trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni Nesil Şehir Platformu adı altında, yeni nesil ulaşım, enerji, çevre, sağlık, yaşam ve güvenlik alanlarında 50’den fazla hizmet sunuluyor. Bu çalışmalar kapsamında, Karaman, Kars, Antalya, Kırşehir, Mersin ve Edirne’den sonra, Elektronik Denetleme Sistemi ile Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yeni Nesil Kavşak ile Elazığ Belediyesi, Halka Açık Wi-Fi, Yeni Nesil Şehir Mobilyaları ve Mobil Uygulama ile Kütahya Belediyesi yeni nesil şehir çözümlerine kavuşturuldu. Ayrıca toplam 21 belediyede Sosyal Medya Yönetim Yazılımı hizmeti sunularak “Dijital ve İnteraktif Belediyecilik” vizyonu desteklendi. “Kamu kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlıyoruz” Türk Telekom olarak yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirler inşa ederek, yeni konseptler geliştirdiklerini ifade edenTürk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser, “Türk Telekom olarak Yeni Nesil Şehirler'de, sensörler ve taşıtlar gibi farklı kanallardan toplanan verileri, Türk Telekom IoT platformunda işleyip anlamlandırarak ileriye dönük kararlar alınmasını ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlıyoruz” dedi.
Elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 tasarruf Kamu hizmetleri de dâhil şehirlerin tüm ihtiyaçları için akıllı çözümleri devreye soktuklarını belirten Eser, Yeni Nesil Enerji uygulamaları sayesinde elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30’a varan tasarruf sağlandığını vurguladı. Eser, trafikte geçirilen sürenin yüzde 35 azaltılmasıyla yakıtta yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlandığını, karbon salınımının da yüzde 25 azaldığını açıkladı.
Kronik hastalar ile görme engellilere özel uygulama Türk Telekom’un Yeni Nesil Sağlık uygulamaları ile 9 kentte 400’ün üzerinde kronik hastanın sağlık durumları takip edilerek periyodik kontrolleri yapılmaya başlanırken, Panik Butonu uygulaması hayata geçirildi. Ayrıca Sesli Adımlar uygulaması sayesinde görme engellilerin cadde ve sokaklarda güvenle dolaşmaları sağlandı. Sıcaklık, nem, gürültü, duman, su baskını, hava/su kalitesi takibi, basınç, gaz ve atık madde ölçümleri yapılarak elde edilen değerlerin raporlanabilmesi ve kontrol edilmesiyle çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedeflendi. Yeni nesil şehirlerde en öncelikli ihtiyaç olan WiFi hizmeti ise açık alanlarda 1.2 Milyon kullanıcıya sunuldu.
Türk Telekom ile Türkiye’nin enerjisi daha verimli
Ocak 2020
Türk Telekom, Türkiye’nin yerli ve millî enerji politikalarına tam destek veriyor. Şirket, enerji verimliliği kapsamında enerjiden tarıma, sanayiden ulaşıma, sağlıktan yeni nesil akıllı şehir uygulamalarına kadar pek çok alanda projeler yürütüyor. Türk Telekom, Enerji Verimliliği Haftası vesilesiyle, Türkiye’nin enerji kaynaklarının verimli kullanılması, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğü yatırım ve optimizasyon çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, toplumda enerji verimliliğiyle ilgili farkındalık ve bilinç seviyesinin artırılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın azalacağını açıkladı. Bu amaçla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde yürütülen ‘Aklınla Verimli Yaşa’ projesinin önemini vurgulayan Kıraç şöyle konuştu: “Türk Telekom olarak, bu alanda 3 ana konuya odaklanıyoruz. Bunlardan birincisi; Hızla artan müşteri sayımız ve bant genişliğine rağmen sabit ve mobil şebekelerimizde elektrik tüketimini her yıl bir önceki yıla göre düşürmek. İkincisi; yeni nesil iletişim teknolojilerinin enerjide, tarımda, sanayide, ulaşımda, sağlıkta, bina ve şehirlerde kullanımını yaygınlaştırarak en yüksek düzeyde kaynak tasarrufu sağlamak ve sürdürülebilir topluma hizmet etmek. Üçüncüsü de karbon emisyonumuzu sistematik olarak azaltırken enerji verimliliği konusundaki yatırımlarımıza ve optimizasyon çalışmalarımıza aralıksız devam etmek."
“Türk Telekom’un 1.700 lokasyonuna güneş enerji sistemleri kurduk” Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırmasına destek olarak, hem cari açık ile mücadeleye katkı sağlamak hem de verimliliğimizi artırmak amacıyla 2015 yılında elektrik tedarik şirketimiz TTES’i kurduk. Yine bu çerçevede irili ufaklı büyüklükte 1.700 lokasyonumuzda güneş enerji santrallerimizin (GES) kurulumunu tamamlayarak yenilenebilir enerji sistemlerimizin toplam kurulu gücünü 2,3 MW’a çıkardık. Bu projelerle, temiz ve millî enerjiye katkı sunmayı ve Türkiye’deki diğer uygun lokasyonlarımızda da benzer GES uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz”.
“Baz istasyonlarımızda verimliliği artırıyoruz” Kıraç, enerji verimliliğini artırmak amacıyla baz istasyonları ve sistem odaları başta olmak üzere Türk Telekom’da kullanımda olan soğutma ve ses haberleşme sistemleri gibi enerji tüketimi yüksek ekipmanları, daha düşük enerji tüketen modellerle değiştirdiklerini belirtti. Ayrıca, baz istasyonlarında sera gazı emisyonlarını azaltmak için doğaya dost klima gazı kullanmaya başladıklarını açıkladı. Kıraç, “Proje kapsamında 2020 yıl sonuna kadar belirli bölgelerdeki baz istasyonlarımızı yüksek verimlilikte çalışan modellerle değiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Türk Telekom, Karbon Saydamlık ProjesindeKıraç, Küresel e-Sürdürülebilirlik Girişimi GeSI’nin raporuna göre, Türk Telekom’un dünyada elektrik tüketimini son 6 yıldır azaltan nadir operatörlerden biri olduğunu da açıkladı. Türk Telekom, şirketlerin iklim değişikliği risklerini küresel çapta raporlayan Karbon Saydamlık Projesine de (CDP) dâhil. Kıraç da enerji tasarrufunu ve yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya, yakıt tüketimini ve karbon monoksit salımını azaltmaya yönelik projeleri ve yıllık enerji tasarrufu hedefleri neticesinde Türk Telekom’un CDP skorunu 2018’de iki kademe yükselterek C+ farkındalık seviyesine çıkardığını belirtti.
Türkiye’nin akıllı şehir uygulamaları Türkiye’nin ilk entegre yeni nesil şehir projesini hayata geçiren Türk Telekom, bu akıllı uygulamalarla birçok alanda tasarruf sağladı. Kıraç, “Kurgulanan yeni nesil şehirler sayesinde, akıllı sistemlerin yer aldığı lokasyonlarda kamu yararına önemli ölçüde katkı ortaya koyduk. Türk Telekom’un yeni nesil şehir uygulamalarıyla elektrikte yüzde 40’a ve sulamada yüzde 30’a varan tasarruf sağlandı. Akıllı ulaşım uygulamalarıyla, trafikte geçirilen sürede yaklaşık yüzde 35 tasarruf elde edilirken bu sürenin düşmesine bağlı olarak karbon salımı yaklaşık yüzde 25 azaldı. Şehir parklarında hayata geçirdiğimiz akıllı aydınlatma çözümlerimiz sayesinde yüzde 30 civarında enerji tasarrufunu yakalamayı başardık. Dar bant nesnelerin interneti (NB-IoT) teknolojisine sahip akıllı sayaçlarımızla uzaktan sayaç okuma projelerimizi çoğaltarak yerli sayaç üreticileri, Belediyeler, Bilimsel Kuruluşlar ve Üniversitelerle, enerji alanındaki NB-IoT test ve yaygınlaştırma çalışmalarına öncülük etmekteyiz” dedi.
Geleceğimize sahip çıkmak için geri kazanım ile sıfır atıkKıraç, Sıfır Atık Projesi’ne destek verdiklerini, Türk Telekom’da bugüne kadar toplam 105 ton kağıt, 30 ton plastik, 10,5 ton cam, 5 ton metali geri dönüşüme kazandırdıklarını ifade etti. Yusuf Kıraç sözlerini şöyle tamamladı: “Genelde üç alanda israfın engellenmesi gerektiği söylenirdi: İnsan, zaman ve para… Şimdi buna mutlaka enerjiyi de eklemek gerekir. Enerji israfı ilk üçünün israfını tetikler!”
Türk Telekom ile şehirler daha verimli
Nisan 2021
Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden
Türk Telekom, Verimlilik Haftası’nda yaptığı açıklamada, çalışmalarını duyurdu. Hayata geçirdiği ‘Yeni Nesil Şehir Platformu’ ile ulaşım, enerji, çevre, sağlık, yaşam ve güvenlik alanlarında hâli hazırda 9 ilde 50’den fazla hizmet sunuyor; belediyelere sağladığı akıllı çözümleriyle trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya tüm alanlarda kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına yardımcı oluyor. Elektrik tüketimini düşüren nadir operatörler arasında Türk Telekom, Küresel e-Sürdürülebilirlik Girişimi GeSI’nin raporuna göre dünyada son yıllarda elektrik tüketimini düşüren nadir operatörler arasında yer alıyor. Yeni nesil iletişim teknolojileri ile güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif kaynaklara yönelen şirket, temiz ve millî enerjiye de katkı sağlıyor. Karbon ayak izini sistematik olarak azaltan Türk Telekom, ilkini 2021 yılı içinde yayınlayacağı sürdürülebilirlik raporuyla, çevresel ve sosyal fayda üretme alanındaki performansını düzenli aralıklarla açıklamaya hazırlanıyor.
Köylere güneş enerjili baz istasyonları Türk Telekom, insanı odağına alan “herkes için erişilebilir iletişim” prensibi doğrultusunda toplumun bütün kesimlerini değerli hissettirmeyi amaçlıyor. Sürekli enerji imkânı bulunmayan, bu nedenle erişim sıkıntısı yaşayan köylere kurulumları başlanan güneş enerjili baz istasyonlarını yaygınlaştırmak da kurumun hedefleri arasında. Bu sayede, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların ve uzaktan eğitim sürecindeki öğrencilerin de iletişim hizmetlerinden kesintisiz olarak yararlanmaları sağlanacak.
Türk Telekom’un, sürdürülebilirlik alanında odaklandığı 4 ana konu şöyle sıralanıyor:
- Sabit ve mobil şebekelerde elektrik tüketimini düşürmek.
- Yeni nesil iletişim teknolojilerinin hem birçok sektörde hem de bina ve şehirlerde kullanımını yaygınlaştırarak en yüksek düzeyde kaynak tasarrufu sağlamak, sürdürülebilir topluma hizmet etmek.
- Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla toplumda özellikle kadınları, görme engellileri ve dezavantajlı grupları destekleyip fırsat eşitliği sunmaya yönelik kalıcı adımlar atmak ve itici güç oluşturmak.
- Karbon emisyonunu sistematik olarak azaltırken enerji verimliliği konusunda yatırımlarına ve optimizasyon çalışmalarına aralıksız devam etmek.
Türk Telekom ile akıllanan şehirler tasarruf ediyor
Şubat 2022
Türk Telekom, yeni nesil şehir dönüşümüne yapay zekâ teknolojileriyle öncülük ederek, 13 ilde hayata geçirdiği 6 alandaki çözümle, trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlanmasına katkıda bulundu. Telekom’un ‘Yeni Nesil Şehircilik İnisiyatifi’ adı altında sürdürdüğü çalışmalarla şehir hayatı kolaylaşırken, yaşam kalitesi de arttı.
Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekomyapay zekâ teknolojilerini odağına aldığı çalışmalarıyla kent yaşamına dair tüm alanlarda sürdürülebilir çözümler sunuyor. Türk Telekom’un Yeni Nesil Şehir Platformu adı altında 13 kentte hayata geçirdiği çözümlerle trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlandı. Türk Telekom tarafından işlenen verilere göre, akıllı teknolojilerle donatılan kentlerde kamu kaynakları daha etkin bir şekilde kullanılırken, şehir yaşamı da kolaylaşıyor.
Ulaşımda zaman kaybı azaldı
Kaza, yol çalışmaları gibi nedenlerle meydana gelen gecikmeler, trafiğe dair sorunlar akıllı ulaşım sistemlerinin sunduğu çeşitli olanaklarla çözüme kavuşuyor ve en aza indiriliyor. Türk Telekom’un bu süreçlere dair geliştirdiği ve yeni nesil şehircilik çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği Elektronik Denetleme Sistemi Karaman, Kars, Antalya, Kırşehir, Edirne, Denizli, Kocaeli ve Konya’da; Yeni Nesil Kavşak ise Düzce, Mersin ve Elazığ’da trafik kaynaklı sorunların azalmasında önemli rol oynuyor.
Kentlerde dijital ve interaktif belediyecilik
Örneğin Elazığ’da yapılan uygulamalarla 2021’de trafikte bekleme süresi yüzde 33 oranında azaltılırken sürücüler de akaryakıt tüketiminde günlük toplam 4 bin 982 litre tasarruf elde etti. Mersin’de hayata geçen Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi uygulamasıyla ise 2021’de günlük yaklaşık 11 bin 694 litreye denk gelen akaryakıt tasarrufu sağlanırken, yaklaşık 19,5 ton daha az karbondioksit salınımı oldu. Ayrıca Aksaray Belediyesi ile ‘Yeni Nesil Bisiklet Projesi’ni yürüten Türk Telekom, proje ile kent sakinlerine çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım olanağı sunarken, bisikletli ulaşım ile Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne doğrudan katkı sağladı. Kütahya’da ise Türk Telekom’un yeni nesil şehir çalışmalarıyla Kütahya Belediyesi; halka açık Wi-Fi; akıllı duraklar, banklar ve direkleri kapsayan Yeni Nesil Şehir Mobilyalarını hayata geçirdi. Kütahya Belediyesi ayrıca mobil anket, dijital vatandaş yazılımı gibi halkın belediye yetkilileri ile etkileşime geçebildiği mobil uygulama ile yeni nesil şehir çözümlerine kavuştu. Türk Telekom tarafından Sosyal Medya Yönetim Yazılımı ile “Dijital ve İnteraktif Belediyecilik” vizyonu desteklenen belediye sayısı ise 51’e yükseldi.
Türk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser, konuyla ilgili olarak, şöyle konuştu: “Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olarak, teknolojiyi insana ve doğaya faydaya dönüştürmek için çalışıyoruz. İnsan odaklı projelerimizle şehir yaşamını kolaylaştırıyor, ‘Yeni Nesil Şehir Platformu’ adı altında belediyelere kent yaşamına dair çözümler sağlıyoruz. Yapay zekâ çözümlerimizle sağlıktan ulaşıma, enerjiden güvenliğe pek çok alanda kent sakinlerine daha iyi bir yaşam sunuyoruz.”
Türk Telekom ile akıllı şehirlerde verimlilik artıyor
Nisan 2022
Türk Telekom, Yeni Nesil Şehircilik İnisiyatifi ile sunduğu hizmetlerle 13 kentteki belediyelere bugüne kadar elektrikte yüzde 40’a, sulamada yüzde 30’a varan oranlarda kaynak tasarrufu sağladı. Türk Telekom’un akıllı şehircilik alanındaki çözümleri; trafikte bekleme sürelerinin azalmasında, akaryakıt tüketiminde tasarruf sağlanmasında ve daha az karbondioksit salınımı yapılmasında etkin rol oynadı.
Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom, daha yaşanabilir kentlerin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Türk Telekom, Verimlilik Haftası’nda yaptığı açıklamada, akıllı şehircilik konusundaki çalışmalarını duyurdu. Türk Telekom, Yeni Nesil Şehir İnisiyatifi ile ulaşım, enerji, çevre, yaşam, sağlık ve güvenlik alanlarında 13 kentte hayata geçirdiği 6 başlıkta; yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirlerin inşasına katkı sundu. Trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlayan Türk Telekom’un 5G, yapay zekâ ve IoT teknolojileriyle desteklediği çözümler sayesinde belediyeler bugüne kadar elektrikte yüzde 40’a, sulamada yüzde 30’a varan tasarruf yaptı.
Trafikte zaman ve yakıt tasarrufu
Türk Telekom’un akıllı şehircilik alanındaki yenilikçi yaklaşımı; trafik, karbon salınımı ve yakıt tasarrufu gibi alanlarda da etkin faydalar sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda, Elazığ’da hayata geçirilen proje 2021’de trafikte bekleme süresinin yaklaşık yüzde 33 oranında azalmasına, sürücülerin günlük toplam akaryakıt tüketimi tasarrufunun da ortalama 4 bin 982 litreye ulaşmasına katkına sağladı. Mersin’deki Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi uygulaması 2021’de günlük yaklaşık 11 bin 694 litreye denk gelen akaryakıt tasarrufuna ve yaklaşık 19,5 ton daha az karbondioksit salınımına destek oldu.
Akıllı tarımda yenilikçi uygulamalar
Türk Telekom, kaliteli ve güvenli şehir yaşamına dair çalışmalarının yanı sıra akıllı tarım alanında da çalışmalarını sürdürüyor. Türk Telekom, sulama, ekim alanı, sera yönetimi gibi uzaktan kontrol ve takip sistemlerinin yanı sıra akıllı traktör gibi yenilikçi uygulamalarına devam ediyor. Tarımsal faaliyetlerin verimliliğinin artırılmasının ve üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi hedefleyen Türk Telekom, daha hassas ve doğru tarımsal işlemlerin yapılabilmesini sağlıyor.
Türk Telekom’dan çevresel sürdürülebilirliğe katkı
Haziran 2022
Türk Telekom, Türkiye’de 1700’den fazla lokasyonda güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumunu tamamlayarak, yenilenebilir enerji sistemlerinin toplam kurulu gücünü 2,5 MW’a çıkardı. Türk Telekom, 2023 yılı sonuna kadar 2020 yılı emisyon miktarının yüzde 35’i kadar olan kısmını düşürmeyi ve 2020 yılına göre GES’ler üzerinden enerji üretme kapasitesini yüzde 60 oranında artırmayı hedefliyor.
Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom, gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanılabilir bir dünya bırakma misyonuyla yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla kurumdan yapılan açıklamada; yeni nesil sistemlerle, doğal kaynakların hızlı tüketiminin önüne geçilmesi ve çevre bilincinin ve performansının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.
Türk Telekom, 1700’den fazla lokasyonda güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumunu tamamlayarak, yenilenebilir enerji sistemlerinin toplam kurulu gücünü 2,5 MW’a çıkardı. Bu sayede yıllık yaklaşık 2 bin 150 ton karbon salımı önlendi.
“Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyumlu bir yol haritası oluşturduk”
Türk Telekom Kurumsal Risk ve İş Sürekliliği BaşkanıAli Gürsoy , konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “Faaliyetlerimizi yürütürken teknolojinin insana, topluma, doğaya iyilik ve fayda olarak dönmesi için çalışıyoruz. Daha yeşil ve dijital bir pazar oluşturmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyumlu bir yol haritası oluşturduk. Güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelerek karbon emisyonumuzu azaltmaya çalışıyoruz. Karbon ayak izini sistematik olarak azaltma hedefimizle, 2023 sonuna kadar 2020 yılında raporlanan emisyon miktarının yüzde 35’ine karşılık gelecek kadarlık kısmını azaltmayı ve güneş enerjisinden enerji üretme kapasitemizi yine 2020 yılı değerlerine göre yüzde 60 oranında artırmayı amaçlıyoruz. Kaynak kullanımının verimliliği adına döngüsel ekonomiye inanıyor ve çalışanlarımız ile atık yönetim sürecine katkı sağlarken, toplanan atıklardan elde edilen gelirlerin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde kullanılmasını sağlıyoruz.”
Baz istasyonlarında önemli dönüşüm
Çevresel etkileri en aza indirmek ve enerji tasarrufunu artırma hedefiyle baz istasyonlarında da dönüşüme giden Türk Telekom, yeni nesil aküler kullanarak klimasız çözümlere ağırlık vererek baz istasyonlarının yüzde 50’den fazlasının akü dönüşümünü tamamladı. Sürekli enerji imkânı bulunmadığı için erişim sıkıntısı yaşayan köylerde güneş enerji sistemi ile çalışan baz istasyonlarını devreye alan Türk Telekom, özellikle zorlu hava şartlarında mobil hizmetlerdeki kalitenin artmasını sağladı.
SMS, e-fatura ve Dijital Evrak uygulamalarıyla sürdürülebilirliğe katkı
Sürdürülebilirliği destekleyen inisiyatifler alan Türk Telekom bu kapsamda SMS ve e-fatura kullanımını özendirerek, enerji ve su tasarrufu yaparken ağaç kesimini önleyip çevresel etkilerden de tasarruf sağladı. Ayrıca iç süreçleri için ‘Dijital Evrak’ uygulamasını hayata geçiren Türk Telekom, uygulamayla çalışanlarının iş süreçleri esnasındaki yasal evrak doldurma zorunluluğunu dijital ortama taşıyarak, maliyetleri düşürdü.
Yeni Nesil Şehirlerde çevre dostu teknolojiler
Türk Telekom, Yeni Nesil Şehir İnisiyatifi ile 13 kentte hayata geçirdiği; ulaşım, enerji, çevre, yaşam, sağlık ve güvenlikten oluşan 6 başlıkta; yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirlerin inşasına katkı sundu. Türk Telekom ayrıca akıllı tarımı destekleyerek, TARNET iş birliği ile tarımda ses getiren 5G destekli ‘Otonom Traktör’ü hayata geçirdi. Proje ile akıllı sulama, ekim alanı ve sera yönetimi ile birlikte tarım alanlarındaki verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Türk Telekom 2021 yılında yeni nesil bisiklet çözümünü yerli imkânlarla geliştirerek ekosisteme dahil etti. Proje ile kent sakinlerine alternatif, çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım imkânı tanındı. Artan iklim değişikliği risklerinin azaltılması, karbon gazı salınım oranının düşürülmesi ve şehirlerin dijitalleşmesi yolculuğunda önemli olan akıllı bisiklet ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, İklim Eylemi maddelerinin de içinde olduğu 17 hedefe doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sunuluyor.
Türk Telekom’un Yeni Nesil Şehirler ağı genişliyor
Ocak 2023
- Sunduğu yerli ve milli akıllı ürün ve hizmetlerle yerel yönetimlerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlayan Türk Telekom, tasarruf ve verimlilik projeleriyle donattığı Yeni Nesil Şehirler ağını yaygınlaştırıyor. Ulaşım, yaşam, sağlık, çevre, enerji, güvenlik gibi pek çok alanda çevre dostu çözümler sunan Türk Telekom, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamanın yanı sıra akıllı tarım teknolojileriyle verimliliği artırıyor ve maliyetlerde tasarruf sağlıyor.
- Türk Telekom’un akıllı şehircilik alanındaki çözümleri; trafikte geçirilen sürede yaklaşık yüzde 35, akaryakıt tüketiminde yüzde 30 tasarruf sağlanmasında ve yüzde 25 oranında daha az karbondioksit salınımı yapılmasında etkin rol oynadı.
Türkiye’de dijital dönüşümün lideri Türk Telekom, yerel yönetimlerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlayan yeni nesil şehir dönüşümüne teknolojileriyle öncülük ediyor. Yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirler inşa etmek amacıyla Türk Telekom tarafından başlatılan Yeni Nesil Şehirler projesi ile kent sayısı Edirne, Aksaray, Mersin, Düzce, Karaman, Kars, Kocaeli, Elâzığ, Antalya, Kütahya, Kırşehir, Denizli ve Konya’nın ardından Osmaniye’nin eklenmesiyle 14’e ulaştı.
Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden konuyla ilgili, “Günümüzde akıllı şehirler hem ekonomik hem de sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri. Sürdürülebilir ve güvenli bir şehir hayatı için kentlerin uçtan uca akıllı şehirler haline getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türk Telekom olarak, iletişim ve teknolojiyle ilişkilendireceğimiz her alanda ülkemizin dijital ve teknolojik dönüşümüne öncülük ederken, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması adına Türkiye’ye değer katacak projeler üretmeyi sürdürüyoruz. Bu projelerden biri olan Yeni Nesil Şehirler platformu ile ülkemize uçtan uca dijital çözümler sağlayan akıllı çevre, akıllı ulaşım, akıllı yaşam, akıllı ekonomi, akıllı toplum ve akıllı yönetim başlıkları altında sunduğumuz uygulamalarımızla, şehir hayatındaki yaşamı kolaylaştıracak çözümler sunuyoruz” dedi.
Türkiye’nin ilk entegre yeni nesil şehir projesi
Akıllı ürün ve hizmetleriyle yerel yönetimlerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlayan Türk Telekom, ulaşım, yaşam, sağlık, çevre, enerji, güvenlik gibi pek çok alanda en iyi çevre dostu çözümler sunuyor ve birçok alanda verimlilik sağlıyor. Türk Telekom’un akıllı şehircilik alanındaki çözümleri bugüne kadar, trafikte geçirilen sürede yaklaşık yüzde 35, akaryakıt tüketiminde yüzde 30 tasarruf sağlanmasında ve yüzde 25 oranında daha az karbondioksit salınımı yapılmasında etkin rol oynadı.
Akıllı bisiklet ile sağlıklı ve çevreci ulaşım
Akıllı ulaşım sistemleri ile akıllı şehir çözümlerini entegre edip yaşam kalitesi yüksek ve güvenli şehirler oluşturulmasına katkı sağlayan Türk Telekom, Aksaray Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen proje ile kent sakinlerine çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım olanağı sunarken, elektrikli bisikletli ulaşım ile Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne doğrudan katkı sağladı.
Belediyelerin dijitalleşmesine destek
Yerel yönetimlerin ihtiyaçlarına özel anahtar teslim ve uçtan uca çözümler geliştiren Türk Telekom; Belediyelerin vatandaşlarıyla iletişimlerini güçlendiren, Sosyal Medya Yönetimi, Vatandaş İletişim Platformu, Mobil Anket ve Beyaz Masa Yazılımları ve Şehirlere Özel Mobil Uygulama çözümleri ile yerel yönetimlerin dijital dönüşümlerine katkı sağlıyor. Türk Telekom, bugüne kadar, 30’dan fazla yerel yönetime sunduğu yazılım çözümleriyle belediyelerin verimliliğini artırarak maliyetlerini düşürmesine destek oldu.